Siirry sisältöön
Ilosaarirock 12.–14.7.2024 • JOENSUU

Meistä

Ilosaarirock on kävijöilleen ja tekijöilleen rakas festivaali, joka kokoaa vuosittain noin 70 000 iloista, eloista ja avointa juhlijaa yhteen yhden verrattoman viikonlopun ajaksi. Festivaali järjestetään perinteisesti heinäkuun puolessa välissä kuvankauniin Joensuun Laulurinteen puistoalueella. Yli 50-vuotias tapahtuma on Suomen toiseksi vanhin rockfestivaali ja yksi Suomen suurimmista festivaaleista.

Independent since 1971

Ilosaarirock ja festivaalin järjestäjätaho Joensuun Popmuusikot ry saivat alkunsa heinäkuussa 1971 paikallisen baarin kabinetissa, kun perustajajäsenillä oli huoli lähiseutujen vähäisistä keikkamahdollisuuksista ja paikallisten muusikoiden yhteistoiminnan puutteellisuudesta. Toimeliaat hallituslaiset ryhtyivät saman tien hommiin tilanteen korjaamiseksi ja ensimmäinen oma tapahtuma järjestettiinkin jo seuraavassa kuussa Joensuun Ilosaaressa. Rockrieha-nimisenä tapahtumana järjestetty festivaali tunnetaan myös historian ensimmäisenä Ilosaarirockina.

Ilosaarirock syntyi intohimosta musiikkiin Popmuusikoiden perustamisen myötä. Halu kertoa asioita elävällä musiikilla sekä luoda maaginen yhteys ympärillä oleviin ihmisiin oli jutun ydin jo vuonna 1971, eivätkä missio tai arvot ole festivaalin yli 50-vuotisen olemassaolon aikana muuttuneet mihinkään. Rakkaus musiikkiin, halu tehdä omasta elinympäristöstä entistä parempi ja viihtyisämpi paikka elää sekä palo tarjota estradi omaan juttuunsa uskoville esiintyjille ja yleisölle ajavat edelleen Ilosaarirockia ja Poppareita eteenpäin.

Ilosaarirock on ollut itsenäinen ja riippumaton festivaali jo yli 50 vuotta, ja haluamme olla sitä myös seuraavat 50 vuotta. Itsenäisenä festivaalijärjestäjänä me voimme toimia täysin omilla ehdoillamme, tukevasti omilla jaloillamme seisten. On hyvin harvinaista, että Suomen suurimpiin kuuluvaa festivaalia järjestää aatteellinen, voittoa tavoittelematon yhdistys. Kotimaassamme saman skaalan yhdistystaustaisia tapahtumia on vain kourallinen, eikä maailmaltakaan esimerkkejä kovin montaa löydy.

Ilosaarirockilla ei ole yksityisiä omistajia. Festivaalin mahdolliset tuotot käytetään arvojemme mukaisen toiminnan tukemiseen ja kehittämiseen. Ilosaarirockin tuotoilla rahoitetaan muun muassa Joensuun Popmuusikot ry:n rahastoa, joka tukee Pohjois-Karjalan populaarikulttuuria jakamalla apurahoja kolme kertaa vuodessa. Ilosaarirockin pioneerityö ympäristökuormansa pienentämiseksi on kansainvälisesti tunnustettua ja palkittua. Voit lukea lisää arvoistamme täällä.

Kesän paras viikonloppu

Ilosaarirock tunnetaan leppoisasta tunnelmastaan, mutkattomasta itäsuomalaisesta asiakaspalvelustaan ja vastuullisesta tapahtumatuotannostaan. Avoin ja vilpitön ilmapiirimme antaa kaikille festivaalin kävijöille, tekijöille, artisteille, yhteistyökumppaneille ja alihankkijoille tilaa olla ja toteuttaa itseään juuri haluamallaan tavalla. Meille on tervetullut ihan jokainen, täysin omana itsenään.

Ilosaarirockin parissa pitkään työskennelleet tekijät sekä kymmeniä kertoja festivaalilla käyneet konkarit tietävät kertoa, että Laulurinteellä paistaa aina Ilosaarirockin aikaan aurinko. Ehkä juuri se yhdistettynä festivaalin taianomaisen lämpimään ja hyväksyvään tunnelmaan tekee Ilosaarirockista todellisen kesän parhaan viikonlopun, vuosi toisensa jälkeen.